Alçı Tavan Takma Teknikleri ve Alçı Tavan Onarım İpuçları
Evimiz yeni veya eski olması farketmeksizin tavanlarında yıpranma söz konusu olabilir. Özellikle eski ev yapılarında daha sıklıkla karşılaştığımız bu durum çatlamalar , yıpranmalar veya sarkmalar olarak da karşımıza çıkabilir. Yıpranmalar sonucu hasar gören evlerimiz ve mekanlarımız görünüm olarak hoş olmayan görüntülere neden olurken aynı zamanda sağlıksal olarak da bizi etkileyecek niteliktedir. Gelelim asma tavan takma tekniklerine ve alçı tavan onarım ipuçlarına ;
Alçı tavanları değiştirmeden yenileme imkanına sahip olduğunuzu biliyor muydunuz?
Alçı tavan yenileme işlemleri çoğu zaman gözümüzü korkunç geliyor olabilir. Son zamanlarda kullanım sıklığının artması üzerine , çokça kullanılanlar arasına giren asma tavan onarımı , yıpranma aşamasını çok fazla aşmamış olan alçı tavanlar için geçerlidir. Alçı tavanınız da yıpranan , hasar gören veya sarkan tavan bölgelerinin onarılacak kıvamda olması iyileştirme yapılmasında sağlıklı sonuç vermesine yardımcı olacaktır. Eğer alçı tavanınız fazlasıyla yıpranmış bir konumdaysa onarım yapmanız iki kat fazla maliyet altına girmenize neden olacaktır. Alçı tavan onarım yapılabilmesi için öncelikle profesyonel kişiler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Onarım yapılabilir onayı alındıktan sonra onarımının yapılması daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Alçı tavanlar onarım yapılacağı zaman anahtar bölümlerinin onarım yapılmasına müsait olduğu takdirde basit işlemler sonucu kolayca onarımı yapılır. Anahtar bölümünde bulunan , zamanla ortaya çıkan
bozulmaları sıvı ve çıta arasına enjekte edilen yapışkan sonucu bağlanarak onarımını yapmaktayız. Kullanılan bu teknik yıllarca farklı yöntemlerle maclenerek ortaya çıkan bir teknikdir. Bunun yanı sıra sıvı kükürt kullanımı da bu teknikle aynı sonuçları elde etmenize yardımcı olacaktır. Kolay ve basit kullanım olanağına sahip bu teknik ses yalıtımına da zarar vermeyecek nitelikler taşımaktadır.
Tavan Boyutlandırma
Tavan onarım ve tamir işlemleri çözüldükten sonra , devam etmemiz gereken ilk adım tavanın uzaklaşma ihtimalini değerlendirmektir. Hafifçe dokunduğunuz tavanın sıvı ile torna arasındaki oyun miktarını değerlendirmeniz gerekmektedir. Geriye doğru hareket ettiğini hissetmeniz kontrol esnasında yeterli neden oluşturacaktır. Yolda kırık anahtarlar veya birikintiler varsa , sıva oturma yerlerine dayanacak ve yumurta kabuklarını kırmaya ya da patlamış mısır ezmeye benzeyen “gevrek” ses çıkaracaktır.
Yerine geri zorlamayın veya daha fazla sıva kırılabilir. Bunun yerine, alçıyı elinizin düz ile hafifçe itin. Eğer ayırma hafifse- 1/4 “ile 1/2” arasında- İyi bir yeniden yapıştırma olması muhtemeldir çünkü sıva genellikle sıvaya karşı katı ve düz bir şekilde geriye doğru itilir. Sıva, çıtadan 1/2 “ila 1” arasında sarkıyorsa, alçı ve torna tezgâhı arasında başarı için genellikle çok fazla döküntü (kırık anahtarlar, yıllarca silt) olur.
Matkap ucundaki vakum nozulu, 1/4 “enjeksiyon deliklerini tozdan arındırmaya yardımcı olur. Bu döküm döküm olan kısımları itme sonucu yukarı doğru kalkma olmaması sonucu tekrar bağlama yapmanız çözüme ulaşmaya yardımcı olmayacaktır. Alçı tavanlarda bulunmaması gereken en kötü kısım fazla kalıntı olmasıdır. Çünkü bu kenar kısımları yeniden takmamız ve sonra kayıp parçaları sıva yardımı ile tekrar doldurmamız gerektiğini göstermektedir. İstenilen sonucu vermeyen alçılar yumuşak veya ufalanan açı kıvamını alarak kötü sonuçlara neden olur ve hatta yeniden çıkarılması gerektiği kanısına varılmaktadır.
Bu sonuçların başınıza gelmemesi için , onarım planlamanızı iyi yapmanızda fayda vardır. En çok dikkat etmeniz gereken unsur ise işaretleme yaptığınız kısımlardır. İşaretleme yaparken maket bıçağından yardım almanız gerekmektedir. Boya kaleminden alacağınız yardımda işlem sonrası renk vererek daha net çizgilere de gitmenize yardımcı olacaktır.
Kullanacağınız yapışkanı kullanmak için açtığınız delikler , kullanacağınız ahşap çıtanın hemen altında olmalıdır. Burada ki amaç yapışkanın daha sağlam bir yere tutunması ve aksi yolda ilerlememesidir. Alçıyı çıkarma işleminiz bittiyse , çıtanın bulunduğu pozisyonu görebilirsiniz. Yinelemeli bir onarımda, ancak, torna bulmak temeldegereklidir. Bazen, eğer sıva çok kalın değilse, geriye doğru durun ve son katın içinden geçen çarkın gölgelerini veya gölgelerini arayın. Yapılan sıva istenilen kıvamda değilse , geriye doğru çekilip çarkın yansıttığı gölgeleri aramanızda fayda vardır. Torna yardımı ile sabitleme işlemi yapıldıktan sonra sürtünme işleminin geri kalan kısmı olan 1 1/2 “ila 2” genişliğinde ve yaklaşık 1/4 “ila 1/2” aralıklı olduğunu varsayın. Eğer kenarında gerginleştirilmesi gereken alan hala mevcutsa kenarlarından geriye doğru 1 ½ , 2 enjeksiyon işaretleyin. Bulunan alan sadece sıva sökücüsü ise 3 ile 4 veya en fazla 6 olacak şekilde enjeksiyon yeri işaretleyin. Enjeksiyon sızdırmasını gerçekleştirin. Ellerinizi kullanarak hafifçe ittikten sonra deliğin yanına elinizi yerleştirin. Bu işlemi yaparken alçıyı itme işlemini gerçekleştirmeyin.