Adım Adım Gergi Tavan Yapımı
Gergi Tavan, iki temel bileşenden üretilen bir asma tavan sistemi olarak bilinen tavan sistemine sahiptir. Halk arasında birden fazla (germe, ışıklı, gergin tavan) gibi bilinen isimlerle gergi tavan, aynı zamanda çok kullanışlı bir üründür.
Gergi tavanların avantajları, diğer tavan seçeneklerinden çok daha hızlı monte edilebilmeleri, bakımının kolay ve düşük maliyetli olmaları ve baskılı tavanlar da dahil olmak üzere çeşitli kaplama seçeneklerine sahip olmalarıdır. Ayrıca çok dayanıklı, güvenli ve güvenilirdirler.
Bir çevre rayı ve raya gerilen ve klipsleyen kumaş, sistem tavanların yanı sıra duvar kaplamaları, ışık yayıcılar, yüzer paneller, sergiler ve yaratıcı şekiller gibi birçok kullanım alanına da sahiptirler.
Tüm bu avantajları sayesinde, barlar, restoranlar, yüzme havuzları ve spor salonları gibi medikal, eğitimsel ve sağlık ve eğlence iç mekanları için sıklıkla tercih edilen bir dekoratif sistemdir. Bu kumaşlar, herhangi bir şekil ve boyutta, tipik olarak tek parça halinde rulo malzemelerden özel olarak yapılmıştır.
Çeşitli renk, doku ve model imkanı sunan baskı çeşitleri ile evinizin tavanına şıklık ve farklı tarz görünümler yaratabilirsiniz.
Gergi tavan bileşenleri kumaşı, profil, fitil, aydınlatma gibi malzemelerle birlikte kullanılmaktadır. Bu bileşenleri doğru ve düzgün bir şekilde bir araya getirdiğimizde gergi tavan sistemini oluşturmaktadır.
Gergi tavan sistemini kendiniz kurmak istiyorsanız eğer öncelikle gergi tavan yapımı hakkında bazı bilgilere sahip olmanız gerekir. Gergi tavan nasıl yapılır 7 adımda keşfedelim!
1.) Ölçü Alma
Öncelikle gergi tavan modelinizi seçtikten sonra gergi tavanın yapılacağı alanı belirlemelisiniz. Daha sonrasında belirlediğiniz alanın ölçülerini not almalısınız. Çünkü ölçülere göre kumaşın boyutu belirlenecek ve bu alınan ölçüler sayesinde gergi payı verilerek tavanınıza tam sığan kumaş hazırlanmaktadır.
2.) Kumaş Hazırlama
Sizin seçtiği model ve dokulara uygun kumaş hazırlanmaktadır. Diğer bir yandan alınan ölçülere göre kumaşın özelliklerine bağlı kalarak gergi payı değişiklik gösterebilmektedir. Nedeni ise kumaş hazırlanırken gergi payı verilerek hazırlanmaktadır. Kumaşlar tavanınıza uygun hazırlanırken fitiller kumaşa yapıştırılır. Yüksek frekansla beraber fitil kumaşa kaynar. Böylelikle gergi tavan montajı için ana malzeme hazır hale gelmiştir.
3.) Havuz Hazırlama
Uygulanacak alana uygun havuz hazırlamak kumaşı yerleştirme alanıdır. Gergi tavanın uygulanacağı alana uygulanmaktadır. havuz alçıpandan hazırlanmaktadır. Bazıların tercihine uygun ahşapla da uygulanabilmektedir. Bu havuz hazırlama işleminde uygulanacak materyalleri tasarımı tamamen sizler karar verir ve sizlerin zevkine ve tarzına uygun işlem yapılır. Havuz hazırlama işlemi bitirildikten sonra 4. aşamaya geçiş yapılabilir.
4.) Hazır Hale Gelen Gergi Tavan Havuzuna Profil Uygulama
Bu aşamada ise montaj yapılacak tavanın özelliğine uygun ve hazırlanan havuzun özellik ve ölçülerine uygun gergi tavan profilleri seçilmektedir. Bu sayede hangi profil kullanılacağına belirlenmektedir. Seçilen profiller hazırlanan havuza monte edilir. Eğer aydınlatma sistemide istenildiyse aydınlatma ledleri de bu aşamada uygulanabilmektedir.
5.) Kumaşı Yerine Takma İşlemi İçin Kumaşı Hazırlama
Gergi tavan da kullanılacak kumaş ve kumaşın yerleştirecek alanı yani havuzu hazır ise artık kumaşı yerine takma işlemine geçiş yapılmaktadır. Bu aşamada hazır olan gergi tavan kumaşı dikkatlice açılmaktadır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken çok önemli faktör bulunmaktadır. Bu faktör ise şudur; ortamın sıcak olması gerekir. Nedeni ise gergi tavan kumaşı sıcak bir ortamda takılmaktadır. Germe payı işlemi sadece sıcak ortamda yapılabilmektedir. Gergi tavan kumaşının gerilerek hazırlanan havuzuna montaj yapılabilmesi için brülör devreye girer. Bir kişinin yardımı ile alt taraftan brülörden çıkan sıcak havayı 3 metre aralık mesafe ile gergi tavan kumaşına tutar. Böylelikle gergi tavan kumaşı bu işlem sonucunda bir germe payı oluşur ve bu oluşan germe payı sayesinde kumaş takılabilir hale gelir.
6.) Kumaşı Takma İşlemi
Son olarak bu aşamada kumaşın 3 köşe noktası monte edilen profillere tutturulur ve nihayet fitillerden gergi tavan profiline kadar özel spatula kullanılarak takılır. Bu işlem sırasında kesinlikle dikkatli ve titizlikle yapılmalıdır. Sıcak havadan dolayı gerilen kumaş kolaylıkla profillere geçilirilebilir. Sonunda son köşe noktası yerine takılır ve işlem bitmiş olur.
7.) Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Bu işlemler işini iyi yapan uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. Yoksa ürünlerinize yanlışlıkla zarar verebilirsiniz. Kumaşı veya fitili işlem sırasında koparabilir ya da yırtabilirsiniz. Bunlar gibi problemler yaşanmaması için sizlerin yardımına bizler koşmaktayız.